Marketing Automation: alles wat je moet weten om te beginnen

Marketing automation

Marketing Automation is op dit moment booming en regelmatig worden er case studies gepubliceerd, waaruit blijkt dat e-mail marketing en marketing automation absurde rendementen behalen. 

En nu deze marketingtechnologie voor enkele tientjes per maand beschikbaar is, springen steeds meer bedrijven in op deze trend.

Maar wat is marketing automation en hoe kun jij het implementeren in marketingstrategie? Welke e-mail marketing en marketing automation software kun je het beste gebruiken? 

De meestgebruikte definitie van marketing automation luidt als volgt:

Marketing automation is het automatiseren van marketingtaken, processen en workflows met als doel de juiste klanten, gebruikers en prospects de juiste berichten te sturen op het juiste moment.

Wat je in dit artikel gaat leren over marketing automation:

Inhoud van dit artikel

Wat is Marketing Automation?

Een duidelijke uitleg van wat marketing automation is, wat de misvattingen zijn en hoe het werkt in de praktijk.

Hoe begin je met marketing automation?

Hoe je met marketing automation begint, wat de belangrijkste afwegingen zijn en hoe je de eerste stappen zet.

Marketing automation voorbeelden

Ook duiken we dieper in hoe marketing automation ingezet kan worden met praktische voorbeelden en use cases die ter inspiratie dienen.

Marketing automation workflows ontwerpen

Tot slot neem ik je mee in hoe je een marketing automation workflow ontwerpt en waar je aan moet denken als je een automation ontwerpt.

Download gratis in ebook formaat

Dit artikel over Marketing Automation is huge geworden!! Daarom biedt ik het artikel ook in handig ebook-formaat, zodat je het kunt lezen op jouw e-reader of tablet. Daarnaast is het een handiger formaat als je het artikel wilt gebruiken als naslagwerk.

Sectie 1: Introductie

Volgens Google Ngram Viewer werd er voor het eerst over Marketing Automation geschreven in 1980 (afb.1), waarna het zich voorzichtig ontwikkelde tot er in 1997 een significante stijging ontstaat. Dit betreft vooral het aantal publicaties en boeken over het onderwerp, maar het online zoekvolume naar de term marketing automation is minstens zo indrukwekkend (afb.2).

Inmiddels is marketing automation bij met name de grote bedrijven en digital natives hot!! En het biedt enorme kansen voor bedrijven van ieder formaat en in ieder stadium van volwassenheid, want het is één van de meest effectieve en efficiënte manieren van marketing. 

Met de komst en beschikbaarheid van geavanceerde marketing automation tools voor de prijzen die 5 jaar geleden ondenkbaar waren, is deze lucratieve en klantvriendelijke manier van marketing bereikbaar voor iedere onderneming.

Publicaties over marketing automationMarketing Automation zoekvolume

MARKETING AUTOMATION IN HET KORT

Marketing automation is één van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van e-commerce en online marketing. Het staat volgens de meest vooraanstaande marketeers zelfs boven content marketing, omdat je door relevante en gepersonaliseerde content marketing bedrijft waar mensen van houden. Het is tevens één van de meest rendabele manieren van marketing volgens veel marketeers.

DE HOOFDSTUKKEN

Iedere module bevat een specifiek stuk informatie, waardoor je eenvoudiger door de content kunt navigeren. Iedere module wordt afgesloten met een link naar het volgende artikel en een overzicht van alle modules.

 • Wat is marketing automation?In deze module wordt uitgelegd wat marketing automation is, hoe het werkt en wat je er mee kan doen. Ga naar module 1: Wat is marketing automation?
 • De voordelen van marketing automationIn deze module zoom ik dieper in op wat marketing automation voor jou en jouw business kan doen en wat het oplevert. Ga naar module 2: De voordelen van marketing automation
 • Wat je met marketing automation kunt doenIn deze module zal ik een aantal voorbeelden geven van toepassingsmogelijkheden en tactieken voor zowel B2B als B2C bedrijven. Ga naar module 3: Wat je met Marketing Automation kan doen.
 • Marketing automation software en toolsIn deze module zal ik de belangrijkste marketing automation software en tools voor je opsommen. Ga naar module 4: Marketing Automation software en tools
 • Samenvatting en afsluitingAlles wat je tot nu toe heb geleerd kan wat overweldigend zijn en in deze module help ik je te beginnen met marketing automation. Ga naar module 6: Samenvatting en afsluiting.

De belangrijkste voordelen van marketing automation

Wat zijn de voordelen van marketing automation? Het is een veelgestelde vraag en in deze module zoom ik in op het antwoord op deze vraag. Maar in het kort is marketing automation, mits het goed wordt geïmplementeerd, één van de krachtigste tools uit de toolkit van de marketeer en kan het een significante bijdrage leveren aan winstgevendheid van jouw campagnes.

Als ik de voordelen van marketing automation op hoofdlijnen zou moeten samenvatten, zou ik zeggen… het verhoogt jouw omzet, het verlaagt jouw kosten en het biedt de mogelijkheid om relevantere berichten te communiceren naar jouw prospects en klanten… en het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het zorgt er zelfs voor dat jouw communicatie menselijker wordt.

Laat je vooral niet van de wijs brengen door mensen die roepen dat marketing automation niet werkt of dat marketing automation een verkapte vorm van SPAM is. Het tegendeel is waar! Net als bij AdWords campagnes en social campagnes hangt alles samen met de uitvoering. Ik heb klanten hun omzet zien verdubbelen door nog een laatste poging te doen met Google AdWords… maar dan met een partij die er écht verstand van had.

Ook bij marketing automation hangt het resultaat samen met de uitvoering en implementatie. Later in het marketing automation dossier kom ik nog terug op hoe je het goed kunt aanpakken. Maar goed… terug naar de voordelen van marketing automation Hieronder som ik zo even de belangrijkste ‘benefits’ van marketing automation voor je op, zodat je een gevoel krijgt bij de mogelijke resultaten die het op zou kunnen leveren.

E-mail Automation heeft de hoogste ROI

Je haalt meer rendement uit jouw campagnes en automatiseert repeterende taken.

Het verbindt marketing & sales aan elkaar

Het brengt de marketing en sales funnel bij elkaar en slaat de brug tussen deze afdelingen.

Een relevantere klantbeleving

Je biedt content op basis van een klantprofiel, waardoor de content relevanter is voor de klant.

Jouw marketing wordt schaalbaar

Door repeterende taken en processen te automatiseren maak je de marketing schaalbaar.

Je vergaart inzicht in jouw klant

De profielen die worden opgebouwd van jouw klanten geven je inzicht in wie jouw klant is.

Je kunt event-based communiceren

Je kunt Real Time acties laten uitvoeren die handmatig onmogelijk waren geweest.

Wat is marketing automation?

Het is een trending topic in marketing en e-commerce land en je schijnt er hoge rendementen mee te kunnen behalen, maar wat is marketing automation? Hoe werkt het? Wat kan je ermee? En misschien nog veel belangrijker… waarom is het zo populair?

Om op al die vragen antwoord te kunnen geven, moeten we even een stapje terug doen. De definities van ‘marketing automation’ die je online kunt vinden verschillen nogal. Als ik in eigen woorden zou moeten samenvatten wat marketing automation betekent, zou ik dat als volgt beschrijven:

Marketing automation is het automatiseren van marketingtaken, processen en workflows met als doel de juiste klanten, gebruikers en prospects de juiste berichten te sturen op het juiste moment.

Veel mensen denken dat marketing automation zich beperkt tot het geautomatiseerd versturen van emails, maar dat is te kort door de bocht. Email speelt absoluut een belangrijke rol binnen het gehele proces, maar beperkt zich hier absoluut niet toe. Dat blijkt ook wel uit de lijst met tools, activiteiten en integraties die bij marketing automation komen kijken.

Maar feitelijk is marketing automation een gereedschap voor het automatiseren van je sales funnel. En de sales funnel is feitelijk een visuele (performance) weergave van de customer journey.

De onderstaande zaken komen doorgaans, maar niet uitsluitend, bij marketing automation kijken:

 • Lead formulieren
 • Webshops/e-commerce
 • Social Media
 • Sales
 • Customer Support
 • Analytics
 • CPC campagnes
 • Lead nurturing
 • Lead management

Waarom is marketing automation zo populair?

De populairiteit van marketing automation heeft vooral te maken met, natuurlijk… de omzet die het oplevert, maar zaken als meetbaarheid, schaalbaarheid, kostenbesparing dragen eraan bij. Als je het goed implementeert, kan marketing automation ervoor zorgen dat de Return On Investment van jouw campagnes voorspelbaar wordt.

Een ander groot voordeel is dat je het op een hele laagdrempelige manier kunt toepassen. Tot een paar jaar geleden waren tools die dit konden niet te betalen voor het gemiddelde bedrijf. Het was slechts weggelegd voor bedrijven zoals Amazon, Bol.com en Zalando. Met de komst van gunstig geprijsde marketing automation tools, zoals ActiveCampaign, Hubspot en Marketo is marketing automation ook toepasbaar voor het MKB en zelfs voor startups.

Hoe werkt marketing automation?

Hoe marketing automation voor jouw bedrijf werkt, hangt sterk af van de software die jij gebruikt. Sommige pakketten bieden een zogenaamde alles-in-een oplossing, terwijl de meeste bedrijven verschillende applicaties gebruiken voor verschillende toepassingen. In het laatste geval worden de verschillende systemen aan elkaar gekoppeld door middel van gestandaardiseerde koppelingen of wordt er in zeldzame gevallen een koppeling op maat gemaakt.

Maar terugkomend op de vraag… hoe werkt marketing automation? Aan het begin van deze pagina schreef ik al dat marketing automation het automatiseren van marketingtaken, processen en workflows was en om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat er een goede integratie ontstaat tussen de verschillende softwarepakketten en tools die je gebruikt. Jouw email software moet weten wat jouw klant koopt, welke pagina’s jouw bezoekers bezoeken, enzovoorts.

Op basis van de data die wordt verzameld door de verschillende applicaties kan je scenario’s gaan uitwerken die jouw klanten gepersonaliseerde content of aanbiedingen doet of bijvoorbeeld jouw klanten segmenteert.

Ik hoop dat ik zo de vraag ‘Wat is marketing automation’ voor je heb beantwoord. In de volgende Modules zal het allemaal nog veel duidelijker worden.

MARKETING AUTOMATION VOOR B2B

Marketing automation wordt in Nederland inmiddels door alle soorten bedrijven ingezet, maar voor de B2B branche is marketing automation een must. 

B2B bedrijven hebben doorgaans een langere sales funnel/customer journey, omdat er een grotere informatiebehoefte is voordat een beslissing genomen wordt.

Je kan als B2B bedrijf marketing automation inzetten om het oriëntatieproces te beïnvloeden, maar je kan het ook inzetten om jouw klant bekent te maken met jouw bedrijf, de mensen die er werken, de visie en alles wat een klant wil weten voordat hij normaal gesproken contact opneemt. Ik noem dit ook vaak de indoctrinatie-fase. Het klinkt misschien wat gemeen en manipulatief, maar in wezen is dit een vertaling van wat je normaal gesproken face-to-face met een klant zou doen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een indoctrinatiefase.

Marketing Automation B2B

 

Wat hier feitelijk gebeurt is dat je de bezoeker waardevolle content (bijv. een ebook, whitepaper, rapport) biedt in ruil voor zijn naam en email adres. Vervolgens worden er een aantal emails gestuurd die (nieuwe) waardevolle content bieden, de bezoeker segmenteren en polsen of de bezoeker al klaar is om klant te worden.

Misschien is de bezoeker nog niet direct klaar voor het  hoofdproduct (dat kan een te grote stap zijn als je projecten of dure producten verkoopt), maar wellicht wel voor een kleine transactie, bijvoorbeeld een product ter waarde van een paar tientjes. Nee, daar word je niet rijk van, maar het is een uiterst belangrijke verandering in de relatie. Het is nu geen koude lead meer, maar een prospect of zelfs klant. Statistische gezien is de kans nu 10x groter dat de klant nog eens van je koopt.

Heb je geen product van een paar tientjes? Bedenk er dan één! (het kan een ebook zijn, een spotgoedkope brainstormsessie met een consultant of een fysiek product)

De automation zoals hierboven geschetst is bedoeld om de klant te indoctrineren met jouw merk. Meestal combineer je deze flow met een segmentatie- en/of salesflow. Ieder B2B bedrijf zou een dergelijke automation moeten hebben. Want omdat een zakelijke relatie doorgaans voor een langere termijn is, willen de prospects zich vaak beter informeren voordat ze een besluit nemen.

MARKETING AUTOMATION VOOR WEBSHOPS

Marketing automation voor webshops is niet bepaald nieuw, maar de meeste webshops passen slechts de basics toe en benutten slechts een fractie van de mogelijkheden. De meest bekende vormen van marketing automation voor webshops is, bijvoorbeeld, de abandoned cart mail. Een leuk begin en ook zeker zeer rendabel, maar het is slechts het topje van de ijsberg.

Bij uitstek webshops hebben de kans om marketing automation ten volste te benutten. Daarnaast kunnen webshop ook veel beter het rendement meten. Ik zal je niet verder vervelen met een betoog over waarom webshops marketing automation zouden moeten omarmen op een geavanceerder niveau… ik zal hier onder een voorbeeld geven van een krachtige automation, speciaal voor webshops.

Hieronder zie je een voorbeeld van een funnel die de klant op basis van zijn aankoop- en bezoekgedrag segmenteert en relevante aanbiedingen mailt.

Marketing automation webshop

Op de afbeelding is te zien hoe de marketing automation software meet dat een bezoeker de iPhone-pagina bezoekt en deze op basis daarvan een ‘tag’ toekent, aan een segment toevoegt en uiteindelijk relevante content en aanbiedingen stuurt. Deze automation wordt gedupliceerd en aangepast voor verschillende categorieën.

De kracht van deze automation zit in de relevantie die je kunt bieden aan jouw bezoekers. Het heeft geen zin om Samsung accessoires te mailen naar iemand die net een iPhone heeft gekocht en des te meer om iPhone accessoires te mailen. Daarnaast kan je bij luxe/dure producten ook het oriëntatieproces beïnvloeden door specifieke en waardevolle content te bieden die de klant helpen bij het maken van een beslissing.

In het bovenstaande geval zie je dat als iemand geen interactie vertoond met de iPhone aanbiedingen, hij/zij opnieuw wordt gesegmenteerd door nu in de content ook Samsung op te nemen. Als daar wel interactie op plaatsvindt, kun je een nieuwe flow op laten starten die probeert om een Samsung product te verkopen.

Jouw bereik met deze marketing automation voor webshops vier zaken, namelijk;

 1. Je kan real time relevante producten upsellen op basis van een eerdere aankoop
 2. Je kan de klant helpen om te beslissen of over de streep trekken als deze nog twijfelt
 3. Je zorgt dat je in beeld blijft bij de klant, waardoor de kans groter wordt dat deze bij jou koopt
 4. Als de bezoeker niet koopt, activeer je een flow om te kijken of de bezoeker mogelijk interesse heeft in een ander product.

Andere voorbeelden zijn ‘customer win back mailings’ en ‘customer loyalty’ mailings. Stuk voor stuk automations die de omzet van jouw webshop verhogen. En als het eenmaal staat… draait het allemaal op de automatische piloot. Absoluut een zeer krachtige manier om de omzet van je webshop te verhogen.

MARKETING AUTOMATION VOOR GROOTHANDELS

Zeker voor groothandels is marketing automation interessant. Net als de webshops, hebben zij vaak veel informatie over hun klanten. Bijkomend voordeel is dat groothandels vaak ook nog een persoonlijke relatie hebben met hun klanten, waardoor het mogelijk is om online te combineren met offline sales.

Denk bijvoorbeeld aan een webshop met kantoorartikelen… een Staples, bijvoorbeeld. Zo’n groothandel heeft accountmanagers rondlopen voor de grote accounts, omdat het er financieel niet uit kan om ook het kleine MKB te laten bezoeken. Het is teveel schieten met hagel. Maar ook kleine bedrijven plaatsen zo nu en dan een grote order. Ze doen het alleen veel minder vaak dan de grote bedrijven. Maar wat nou als de accountmanager precies op tijd het signaal kreeg dat een kleine klant op zoek was naar een grote printer? Of misschien wel een complete inrichting voor zijn nieuwe kantoor?

In het voorbeeld hieronder zie je niet alleen wat je met marketing automation kunt doen als groothandel, maar ook hoe je met marketing automation de combinatie maakt van online en offline.

Marketing automation voor groothandels

In het bovenstaande schema ga ik er vanuit dat de klant inlogt om zijn eigen prijzen te zien, maar ook als klanten niet inloggen is het mogelijk om te achterhalen wie de shop gebruikt. Anyway… hierboven kan je zien hoe je met lead scores een lead kunt kwalificeren om vervolgens een accountmanager in te seinen. Het bovenstaande schema heb ik wat versimpeld, omdat het anders te onoverzichtelijk werd voor dit artikel. Maar ook hier geldt weer… het geeft weer een klein beetje antwoord op de vraag… ‘wat kun je met marketing automation doen?’.

Verder zouden groothandels marketing automation kunnen gebruiken om klanten te herinneren aan verbruiksartikelen of om klanten te segmenteren, waardoor je relevantere aanbiedingen kunt doen. Als je de Makro even als voorbeeld neemt, zou je horeca bedrijven andere aanbiedingen doen dan iemand met een kantoor. De conversie op je nieuwsbrief zal direct toenemen door de relevantie van de nieuwsbrief.

DUS WAT KAN JE MET MARKETING AUTOMATION DOEN?

Als ik het kort zou moeten samenvatten, zou ik zeggen dat je geautomatiseerd relevante berichten en content kunt sturen naar jouw bezoekers, prospects, klanten en zelfs je eigen sales en marketing afdeling. Hierdoor wordt niet alleen jouw marketing machine efficiënter, maar ook jouw sales apparaat. Daarnaast zal door de relevantie de omzet toenemen en de effectiviteit van al jouw campagnes toenemen.

MARKETING AUTOMATION SOFTWARE

WELKE MARKETING AUTOMATION SOFTWARE LEVERANCIERS ZIJN ER? EN WELK PAKKET IS GESCHIKT VOOR JOU? WIE ZIJN DE MARKTLEIDERS EN WELKE STARTUPS ZIJN ER? IN DEZE MODULE ZOOMEN WE VERDER IN OP DE VERSCHILLENDE MARKETING AUTOMATION SOFTWARE LEVERANCIERS.

De marketing automation software markt wordt aangevoerd door een aantal ‘leaders’ en wordt gevolgd door een grote groep startups. De marktleiders richten zich met name op grote bedrijven en het grotere MKB, terwijl veel startups zich richten op het kleinbedrijf en het lagere middensegment. Uiteraard als je het vertaald naar Nederlandse normen.

De bekendste onder marketing automation software aanbieders is ongetwijfeld Hubspot, gevolgd door Marketo en Infusionsoft. Onder de startups is ActiveCampaign (mijn persoonlijke favoriet) het meest bekend.

Stuk voor stuk hebben ze wat te bieden en er is dan ook geen sprake van goed of slecht, duur of goedkoop. Ze zijn ontwikkeld met verschillende doelgroepen in het achterhoofd en bieden allemaal een kwalitatief stuk software.

Daarnaast heb je ook nog marketing automation software voor webshops, wat een hele andere tak van sport is. Hier zie je specialistische software voor ontwikkeld worden om maximale integratie te bieden met de verschillende e-commerce platformen, zoals Magento, Shopify, WooCommerce, enzovoorts.

GANGBARE FUNCTIONALITEITEN VAN MARKETING AUTOMATION SOFTWARE

 • E-mailmarketing
  Nieuwsbrieven, autoresponders, html templates en platte tekst e-mails.
 • Lead scoring

  Een lead score toekennen aan een persoon en deze aanpassen o.b.v. gedrag.
 • Website tracking
  Integratie met de website om het bezoek- en klikgedrag van personen te volgen.
 • Segmentatie
  Bezoekers en volgers segmenteren op basis van gedrag en eigenschappen.
 • CRM
  CRM functionaliteiten of een vergaande koppeling met een CRM van een derde partij.
 • Personalisatie
  De mogelijkheid om gepersonaliseerde content te bieden aan nieuwsbrief inschrijvers.

 

 • Tags
  Bezoekers een tag meegeven op basis van gedrag en eigenschappen.

 • If/then scenario’s
  Scenario’s instellen op basis van gedragingen van bezoekers en klanten.

 • Funnel analytics
  Statistieken die inzicht bieden in hoe mensen zich door de funnel bewegen.

WAAROM IK ACTIVECAMPAIGN HEB GEKOZEN ALS MARKETING AUTOMATION SOFTWARE

Dat is toch voor veel mensen de hamvraag ? En zoals ik in mijn introductie al schreef, is de keuze voor een pakket heel erg afhankelijk van de situatie. In mijn geval was prijs een belangrijke factor en de mogelijkheid om geavanceerde scenario’s te gebruiken. Ik koos voor ActiveCampaign omdat het daar het meest aan voldeed, ondanks dat de software nog maandelijks wordt uitgebreid met nieuwe functionaliteiten.

Voor ActiveCampaign betaal je slechts $49 per maand als je ook het CRM wilt gebruiken, bij een lijst tot 1.000 contacten. De volgende stap is $73 tot 2.500 contacten. De alternatieven waren pakketten zoals Mailchimp, maar daar ontbraken veel functionaliteiten die nodig zijn om echte marketing automation recepten te bouwen. Een andere runner-up was Infusionsoft, maar hier was de prijs mij nog net even te hoog voor mijn huidige bedrijfsomvang (299 per maand), maar staat nog zeker op mijn wensenlijstje voor later.

Dat is even in het kort waarom ik voor ActiveCampaign heb gekozen. Hierna licht ik de drie belangrijkste marktleiders uit, twee pakketten onder de €500 per maand en twee automation pakketten voor webshops.

DE MARKTLEIDERS

HUBSPOT

Hubspot is de absolute marktleider als het gaat om marketing automation software. Dat is mede te danken aan het enorme marketing apparaat dat ze zelf hebben opgetuigd, maar ook aan de functionaliteiten die het platform biedt. Want Hubspot is meer dan alleen marketing automation software. Het biedt een uitgebreid CMS, verschillende social media tools en uitgebreide analytics functionaliteiten.

Hubspot richt zich qua doelgroep voor op het klein- en middenbedrijf, maar zit qua prijsstelling aan de bovenkant. Wil je aan de slag met marketing automation en gebruik maken van sales automation, dan moet je toch al gauw denken aan investeringen vanaf € 750 per maand plus een ‘on boarding’ programma van +/- €1.000,-.

Ga naar de Hubspot website

MARKETO

Marketo is terecht één van de marktleiders in de branche. Marketo biedt zeer uitgebreide mogelijkheden voor het automatiseren van jouw marketing en het analyseren van jouw funnels. Qua analytics is Marketo in marketing automation land het verst, als je de high-end pakketten even buiten beschouwing laat.

De software van Marketo begint vanaf zo’n €800,- per maand en loopt al snel op naar € 1700 per maand als je inderdaad gebruik wilt maken van die uitgebreide analytics mogelijkheden.

Bekijk de Marketo website

PARADOT (VAN SALESFORCE)

Paradot is het marketing automation pakket van het meest gebruikte CRM ter wereld, Salesforce. Paradot is een marketing automation pakket dat bij uitstek geschikt is voor middelgrote tot grote B2B bedrijven. Gebruik je ook nog Salesforce als CRM, dan zit je helemaal gebeiteld en heb je de ultieme integratie tussen email marketing, automation en CRM.

Er hangt wel een prijskaartje aan Paradot, maar als je de investering kunt doen, dan is het z’n geld dubbel en dwars waard. Paradot begint met een investering van €1000 per maand en loopt snel op richting de €2000 of hoger.

Bekijk de website van Paradot

MARKETING AUTOMATION SOFTWARE VOOR HET MKB

ACTIVECAMPAIGN

Marketing automation software ActiveCampaign

 

ActiveCampaign is één van de snelstgroeiende leveranciers van marketing automation software binnen het MKB. Mede door de gunstige prijsstelling en de eenvoud van de software kiezen steeds meer MKB bedrijven voor deze software. Het mooie van ActiveCampaign is dat het enorm veel waarde biedt voor de prijs die je betaalt. Want ondanks het lage instapbedrag, krijgt je best veel geavanceerde functionaliteiten tot jouw beschikking.

ActiveCampaign is dan ook geschikt voor B2B bedrijven die niet teveel geld willen uitgeven aan marketing automation software. Je kan, afhankelijk van het aantal contacten, al een account met basis CRM hebben voor een investering van $43 per maand. Dit is ongekend laag en op het moment van schrijven kon ik geen vergelijkbare software vinden voor deze prijs.

Bekijk de website van ActiveCampaign

INFUSIONSOFT

Marketing automation software Infusionsoft

Infusionsoft is met name binnen het Amerikaans ‘kleinbedrijf’ populair, wat in Nederland te vergelijken is met het MKB. Infusionsoft is iets duurder dan ActiveCampaign, maar biedt dan ook robuustere functionaliteiten als het gaat om CRM en marketing automation. Het CRM van Infusionsoft is een volwaardig CRM, waar bijvoorbeeld ActiveCampaign slechts de basis functionaliteiten van een CRM biedt.

Infusionsoft is geschikt voor MKB bedrijven die het maximale uit marketing automation, e-commerce en CRM willen halen. Het is de perfecte combinatie van uitgebreide en geavanceerde functionaliteiten, gecombineerd met gebruiksvriendelijkheid en de relatief lage maandelijkse investering. Infusionsoft begint bij een investering van $199 per maand en je zit als serieus bedrijf al snel op $299 per maand.

Infusionsoft is ook uitermate geschikt voor bedrijven met een webshop!

Bekijk de website van Infusionsoft

MARKETING AUTOMATION SOFTWARE VOOR WEBSHOPS

REMARKETY

Remarkety is één van de marketing automation pakketten dat speciaal is ontwikkeld voor webshops. De mogelijkheden en integraties zijn volledig afgestemd op de e-commerce ondernemer. Remarkety bied je de mogelijkheid om volledig geautomatiseerd, gepersonaliseerde mailings te sturen naar klanten of nieuwsbrief inschrijvers. Remarkety biedt standaard integraties met de bekendste e-commerce platformen zoals Magento, WooCommerce, Shopify, VirtueMart, enzovoorts.

Remarkety begint bij een maandelijkse investering van €39 en loopt op tot zo’n €250 per maand.

MAGEMAIL

Magemail biedt een marketing automation oplossing voor Magento webshops, maar heeft geen integratie met de andere populaire platformen. Het voordeel is dat Magemail volledig is ingericht op Magento en dat je daardoor ook maximaal profiteert van de integratie tussen die twee. Helaas kleeft er ook een nadeel aan dit populaire pakket en dat is dat er geen bedrijf achter zit, maar een individu, wat een risico kan betekenen in termen van continuïteit.

Magemail vraagt een investering van de 3% van de gegenereerde omzet met een maximum van $500 per maand.

SAMENVATTING VAN HET MARKETING AUTOMATION DOSSIER

Marketing automation biedt dus enorme kansen voor het bedrijfsleven, omdat het jouw marketing schaalbaar maakt en omdat je veel relevantere content en berichten naar jouw prospects en klanten kunt sturen. Hierdoor zal je niet alleen meer omzet genereren, maar ook minder prospects en klanten irriteren met niet relevante berichten.

Maar net als met alle andere online marketing activiteiten, moet je er een serieus project van maken.

Speciaal voor de mensen die geen tijd hebben om het artikel helemaal te lezen óf de mensen die het artikel graag willen bewaren als naslag, heb ik het artikel ook in ebook-formaat.

Hier kunt u de inhoud creëren die zal worden gebruikt binnen de module.

Download gratis in ebook formaat

Dit artikel over Marketing Automation is huge geworden!! Daarom biedt ik het artikel ook in handig ebook-formaat, zodat je het kunt lezen op jouw e-reader of tablet. Daarnaast is het een handiger formaat als je het artikel wilt gebruiken als naslagwerk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.